Publicat pe Lasă un comentariu

Cum alegi exponometrul potrivit?

Un exponometru este un mic aparat care îți poate ușura munca sugerându-ți combinații de setări potrivite pentru scena pe care o fotografiezi, folosind un senzor de lumină.

Cele mai recente modele de camere pe film au un exponometru integrat, dar ce faci atunci când vrei să folosești camera foarte veche din tinerețile bunicilor tăi, care nu îți poate arăta setările? Deși poți învăța cum să faci o expunere “ochiometrică” potrivită, acest lucru cere exercițiu și nu îți aduce mereu rezultatele la care te aștepți.

Dacă crezi că ai nevoie de unul, îți sugerăm să te gândești la următoarele aspecte:

Ce măsori?

Exponometrele pot măsura lumina reflectată de subiect sau lumina care cade pe subiect.Cele din urmă (numite “incidente”) sunt mai exacte, mai ales în cazul compozițiilor cu luminozitate foarte variata, deoarece nu sunt influențate decât de zona aleasă din cadru.  

Telefonul mobil

Cea mai accesibilă opțiune este smartphone-ul, deoarece îl avem mereu la îndemână. Există o varietate mare de aplicații gratuite (recomandarea noastră) ce utilizează senzorul de lumina integrat.

În cazul în care îți dorești ceva mai precis, poți cumpăra un senzor de lumina care se poate atașa la telefon, precum Luxi sau Lumu. Acestea sunt însoțite de aplicații proprii.

Exponometrele dedicate

Dacă îți dorești să măsori expunerea cu mai mare exactitate, îți poți cumpăra un exponometru de sine stătător. Atât exponometrele analogice cât și cele digitale utilizează aceeași metodă pentru a măsura lumina, diferențele fiind modul de afișare a datelor, precizia și prețul.

Un exponometru analogic afișează toate opțiunile posibile pentru un cadru folosind un ac ce se rotește, dar precizia sa poate fi mai slabă din cauza tehnologiei mai simple. De exemplu, senzorii cu seleniu învechiți încep să măsoare greșit. Acestea nu funcționează în lumina foarte slabă, dar oferă avantajul că nu necesită baterii.

Exponometrele digitale oferă mai multe moduri de măsură și le afișează pe un ecran LCD cu o apăsare de buton. Deoarece sunt mai precise decât cele integrate în camere, acestea sunt folosite în fotografia de studio și cinematografie.

Unde cumperi?

Un exponometru analog costă în general între 30 si 100 de lei, fiind ușor de găsit pe site-uri tip marketplace.  Exponometrele digitale, în schimb, pot ajunge la prețuri ce depășesc 1000 de lei, în funcție de precizia și calitățile lor.

Text de Thea Pușcaru
Ilustrație de Anastasia Muntianu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *