Întrebări

Pe această pagină poți afla răspunsurile la întrebările pe care le primim cel mai frecvent.

Ce înseamnă „developare” și „scanare”?
Developarea este procesul chimic prin care un film expus trebuie să treacă pentru ca imaginile să devină vizibile.
Scanarea negativelor „transferă” imaginile pe calculator, în fișiere care pot fi deschise cu orice program.

Deși este o confuzie comună, developarea nu înseamnă printarea fotografiilor pe hârtie. Nu oferim servicii de printare a fotografiilor.

Ce înseamnă C-41 și B&W?

Există diferite tipuri de filme, iar acestea trebuie procesate diferit. Procesul C-41 este destinat filmelor color negative, iar procesul B&W filmelor alb-negru negative. Dacă nu esti sigur ce fel de film ai folosit, este cel mai probabil ca acesta să fie film C-41. Procesul este notat pe casetă.

Cum developați?

Folosim pentru developarea filmelor procesoare automate Noritsu cu soluții chimice originale Kodak Flexicolor (C-41) și Ilford Ilfotec RT (B&W). Acestea ne permit să controlăm procesul de developare în parametri foarte riguroși.

Cum scanați?

Folosim pentru scanare fabulosul Fujifilm Frontier SP3000, renumit pentru claritatea și culorile sale naturale.

Cât durează developarea și scanarea?

În general, termenul nostru pentru procesare este de 7 zile lucrătoare, dar uneori poate dura mai mult sau mai puțin în funcție de numărul de comenzi pe care le primim sau în cazul filmelor cu necesități speciale de procesare.

Cum îmi primesc scanările?

Trimitem scanările prin e-mail folosind WeTransfer, imediat cum sunt gata.

Pot developa la voi dacă nu stau în București sau în afara programului?

Da! Comandă serviciile noastre online și ne poți trimite filmele prin curier, sau le poți lăsa în cutia poștală din fața sediului nostru.

Termenul de retur al negativelor este de 7 zile de la trimiterea scanărilor. Acestea sunt împachetate în folii din polipropilenă, apoi în plicuri de comandă și plicuri antișoc pentru curierat.

Ce se întâmplă cu negativele mele?

După ce îți developăm filmul și îți trimitem scanările, tăiem negativele în strips de câte șase fotograme și le împachetăm în folie de arhivare din polipropilenă. Nu am aruncat până acum niciun negativ, însă te rugăm să încerci să le ridici de la noi în maxim două luni de la finalizarea comenzii tale.

Puteți developa și scana filme late 120?

În acest moment putem developa filme late alb-negru și C-41, dar nu le putem scana.
Lucrăm pentru a obține componentele necesare.

Ce filme nu puteți developa?

Nu putem developa sau scana film diapozitiv E6 sau următoarele modele de film alb-negru: Fomapan R100 (reversibil), gamele de film Rollei (cu excepția RPX 100 și RPX 400), Adox, Washi, Ilford SFX200, sau orice alt film cu suport Clear PET sau sensibilitate infraroșu extinsă. Nu putem garanta rezultatele developării filmelor expirate.

Nu putem procesa filme „souped” (atinse de alte lichide sau soluții) pentru a menține stabilitatea chimicalelor.

Nu putem procesa peliculă cinematografică color (ECN2 sau alte procese).